Det er en kendt sag, at træbaseret materiale, som anvendes til laminatgulve, parketgulve, spånplader og møbler, ofte indeholder store mængder lak og lim.
Disse stoffer afgiver formaldehyd, der i store mængder er kræftfremkaldende og desuden kan være årsag til udvikling af luftvejssygdomme som astma. Problemet forstærkes af moderne bygningers tætte isolering med lavt luftskifte.
Actifloor er udviklet ud fra titaniumdioxidpartikler i nanostørrelse, der aktiveres med lys. Herved sker der en kemisk proces, der medfører oxidering af formaldehyd. Således nedbrydes det skadelige stof, ikke blot fra gulvoverfladen, men også i de øvrige formaldehydkilder, der måtte befinde sig i rummet.
Interdisciplinært Nonoscience Center (iNano) kalder Photocats opfindelse bemærkelsesværdig:
- Det er interessant, at man nu kan fremstille store emner til en rimelig pris inden for denne teknologi. Der er et stort potentiale for gulvene, og vi vil helt sikkert se, at nanoteknologi i fremtiden vil spille en vigtig rolle for forbedring af vores indeklima, også på en række andre områder, siger centrets direktør Flemming Besenbacher, der også er professor ved Aarhus Universitet.
Photocat blev grundlagt i København i 2006 og har før udviklingen af laminatgulvet formået at udnytte sin viden om fotokatalyse i det selvrensende vinduesglas ShineOn.